2018. április 28., szombat

, ,

Kaprinyák Dóra - Hogyan ess szerelembe könnyedén?(A mű műfaját a szerző tárcaként határozta meg, az egyszerűség kedvéért azonban a novellák közé tettük.)

Nem talál rád a szerelem? Minden emberből eleged van és csak a negatívumait látod az életednek? A megoldás egyszerűbb mint hinnéd, igen kielégítő és garantáltan szebbé teszi a mindennapjaidat.*

Mindössze két egyszerű lépésben fogom bemutatni, mit kell tennetek. Az első fázis, a magány. Legyél egyedül, szakítsd ki magad az emberi társaságból, ne beszélj senkivel! Figyelem, ez nagyon fontos! Az emberi kontaktus megszokottsága monotonná teheti az életedet, idegenek kiismerése pedig felfedheti a szörnyű titkaikat és hibáikat. Ezt kerüljük el. Most sokkal fontosabb dolgunk van, mint másokkal foglalkozni. Hogyha itt jársz, akkor már tudhatod, hogy a világ pocsék hely és talán már öntudatlanul elkezdted a módszert gyakorolni, hiszen miután magányossá váltál, magad mögött hagytad a világunkat, újat kell találnod. Van, hogy nem elég egy, ezért még többen merülünk el. Mi az, ami neked megfelel? Filmek? Sorozatok? Könyvek? Nem muszáj egyhez ragaszkodnod, akár több médiumban is jelen lehetsz. Minél több, annál jobb, igaz? 

Így, hogy magányos vagy és nem veszi el az idődet a méltatlan emberek tömege és a gonosz valóság, beleáshatod magad hetedhét földek legendás királyságaiba, univerzumokba, csillagködökbe kalandozhatsz, megismerhetsz más kultúrákat. Az új barátaid tökéletesen megkreált karakterek lesznek, akiknek még a hibáik is a helyükön vannak és azokkal együtt lesznek szerethetően és tökéletesek. Láthatod, a félkezű lovagok is lehetnek jó vívók, a szegény művész gazdag a színekben és szenvedélyben, a magát érzéketlennek mutató űrkutató pedig a legérzőbb lény a földön. Mindegyikük tökéletes, ahogy a történet előrehaladtával belátsz az arcuk mögé. Gyönyörű ideálok. Nem burokban születettek, hiszen olyan emberek teremtették őket, amilyen te is vagy.

Elértünk a második lépéshez. Miután már mindenhol éltél, csak a saját valóságodban nem, ideje visszatérni. Ideje, hogy kilépj a napfénybe, az emberek közé. Sétálj a városod utcáin, buszozz, metrózz, vonatozz! Döcögj egy dobozba zsúfolódott idegenekkel és látogasd meg a legkülönlegesebb helyeket, amikben a valóság ellenére is ott egy kis varázslat, menj parkokba, múzeumokba, történelmi helyszínekre. És figyeld az embereket. Azokat az embereket, akik a te történeted szereplői. Te vagy saját magad főszereplője és körülötted mindenki olyan ideál, mint a könyveidben, sorozataidban, filmeidben, hiszen húsvér ember alkotta az összeset.


*A módszert követők pszichés egészségéért felelősséget nem vállalok


Share:

5 megjegyzés:

 1. Yoh!

  Nem először nyitom meg a megjegyzéseket, nem először olvasom el a tárcát, mégis... nehezen kezdtem bele az írásba. Hogy miért? Annyira elgondolkodtatott az írásod, hogy vagy kifutottam az időmből, amikor írhattam volna ide, vagy nem jutottak eszembe jó szavak.
  Egyszerre érzem túl konkrétnak: Megijedjek, ha magamra ismerek néhány tünetében?, és lepett meg az egyetemessége, hogy mennyi embernek lehet elege már ebből az egészből.
  Most se találom a megfelelőket, de már nem bírok tovább várni: Engem nagyon megfogott az írásod, különösen a könyvek és sorozatok által látogatott világos gondolat. Ott mindig elidőztem. Szerintem zseniálisan illesztetted be, pedig nem újdonság ez a fajta megközelítés számomra. Ütős írás lett.

  Üdv, Zsazsi :3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Köszi a kommented, nagyon örülök neki és jól is esik. Jó látni, hogy van akinek átjött az, amit ki akartam ezzel fejezni. Féltem, hogy annyira konkrét lesz, hogy a legtöbb olvasó csak pislogni fog rajta és nem fogja érteni, de ez most megnyugtatott. :)
   (idő közben kibővült egy pályázat kedvéért, de egyelőre itt nem szeretném frissíteni).

   Törlés
 2. Hűha. Lehet, hogy pontosan erre lenne szükségem, holott asszem csöppet magamra ismertem itt-ott...
  Nagyon jól összeraktad az egészet, megfogott a stílusod. Nem tudom, mi a célod a későbbiekben, de simán gyárthatnál még ilyen kis írásokat, én vevő lennék rá!

  xx Jolt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Mindig öröm hallani/olvasni, hogyha valakit megfog a stílusom. Annak külön örülök, hogy van, aki magára ismert ebben az írásomban.
   A rövid érzelmi alapú, kicsit szürreális írások állnak hozzám közel és egy egészen más stílusú regényen dolgozom jelenleg. Nem célom abbahagyni. Örülök nagyon, hogy tetszett.

   Törlés
 3. Szia!

  Tetszik ez az érdekes gondolat.
  Valóban ki lehetne próbálni. Tényleg körülnézni, és másként látni a világot.
  Nem tudok most sokkal többet írni most. :/

  Üdv.: Haori

  VálaszTörlés