2019. április 4., csütörtök

Válaszok Nektek - 01.


Sziasztok!

Többször, több helyen biztattunk már Titeket, hogyha kérdésetek, észrevételetek, esetleg kritikátok van az oldallal kapcsolatban, írjátok meg nekünk és megnézzük, mit tehetünk. Ezzel éltetek is, aminek örülünk. :) 

Összeszedtük az olyan felvetéseket, amik nem adott írással, aktuális dologgal kapcsolatosak, hanem vagy a jövőben is előkerülhetnek, vagy általánosan a blogra vonatkoznak, és itt, bejegyzésben válaszoljuk meg őket. Így nem csak az láthatja majd, aki épp rábukkant a komment-rengetegben. 

(Mivel ezek az észrevételek nyilvános kommentben érkeztek, így pontos helyre, névre hivatkozva felelünk rájuk, de nyugodtan írhattok privátban is, akkor ha nem akarjátok, nem tesszük ki, kitől származik a kérdés - persze továbbra is az általános kérdésekre vonatkozik, magán, speciálisabb kérdést nem nyíltan fogunk megválaszolni, nehogy valaki megijedjen! ;) )

Zsazsi kommentjének részlete - 2019. január 24. - Haori - Herold

Zsazsi: “...Aztán láttam, hogy első fejezet. (Megjegyzés: Lehet csak én vagyok ilyen béna, de ezt lehetne esetleg jobban kiemelni, mint egyszerű címke. De szerintem csak én szoktam hozzá ahhoz, hogy itt novellák vannak)”

Ceruzanyomok: Ezt igazából nincs is hova magyarázni, nekünk valahogy nem jutott eszünkbe, pedig teljesen logikus. :D Szóval köszi a tippet, eztán a bejegyzés címében, egyértelműen is jelezni fogjuk, ha valami első fejezet. 

KaDó kommentje - 2019. március 4. - Játék - Vége

KaDó: “Óóh... Én sehol sem láttam a játékot, most tűnt csak fel ez a lezárós cikk. :/ A hirdetésen, ilyeneken kéne fejleszteni. :/ ”

Ceruzanyomok: Erre Daremo már válaszolt kommentben, most igazából más miatt hoztam ide ezt az észrevételt. (Múltkor egyébként csak az eredményhirdetéses posztnál láttam, hogy a fb egyszerűen nem engedte kimenni a linket, de elég valószínű, hogy már maga a játékfelhívás se ment ki, ezért nem láthattátok ott.)
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésünk hozzátok: Milyen felületeket látogattok? Hol örülnétek, ha követhetnétek a bejegyzéseinket? 
Feliratkozni eddig is volt lehetőség - jobbra lent, az archívum alatt -, vannak linkcseréink más oldalakkal - ha úgy állítja be a blog gazdája, akkor látható a blogján, ha frissítettünk -, illetve hirdettünk néhány blogos csoportban a facebookon, de az sajnos elkezdte letiltani a blogspotos linkeket. Ettől függetlenül fogunk ott is posztolni, legfeljebb link nélkül, csak kiírva, hogy hova gyertek. :) 
Van esetleg más felület, vagy konkrét fb-os csoport, ahonnan hiányoltok minket? 


Reinman Franciska kommentje - 2019. március 9. - Játék - Vége

Franciska: Én láttam már a kiíráskor, meg rendszeresen nézem a feliratkozásaim, de nekem a terjedelmi megkötés miatt volt nagyon gáz. Megértem, hogy nincs kapacitásotok sok jelentkező esetén sok hosszú művet elolvasni, de hát... író szemszögből meg túlzásnak érzem azt a parányi kalitkát, amibe zártátok a nevezőket, hiszen a terjedelem mellett még a téma is adott volt. Szóval várom a következőt, hátha abban még az ilyen nagyobb mozgásteret igénylő írópalánták is kibontakozhatnak :)”

Ceruzanyomok: Neked is köszönjük a felvetést! :) 
A különösen rövid terjedelem szándékos, és ezt most felemeljük legfeljebb 200 szóra - és így lesz már a neten 100, 200 és 300 szavas játék is :D -. de tudjuk, hogy ez is igen kevés. 
Viszont úgy korrekt, ha elmondjuk, miért döntöttünk épp ez mellett, mert valóban igazad van, ez egy igen szoros megkötés.

 • Egyrészt ahogy Franciska is említette ott a kapacitásunk, ami véges. Csak olyat szeretnénk magunkra vállalni, amit aztán teljesíteni is tudunk, ebbe pedig nem fér bele rövid idő alatt sok, hosszú novella elolvasása, átbeszélése.
 • Rendszeresen ismétlődőnek szánjuk ezután az ilyen játékokat, és ezeknek nem titkoltan a blog felpörgetése a célja. Erre pedig alkalmasabbnak látunk valami olyan feladatot, amit hamar meg lehet oldani, nem kell hosszú napokig, hetekig dolgozni rajta, mint egy novellán, ráadásul elolvasni is gyorsan megy - nem csak nekünk, az oldal látogatóinak is. Lehet, hogy ez a cél nem volt egyértelmű a kiírásból, szóval átnevezzük a dolgot Villámjátéknak, hátha így jobban sikerül kifejeznünk, mire is törekszünk.
 • Az előzővel kapcsolatos, hogy azt látjuk, nektek sincs sok időtök írni. Úgy gondoltuk, ha volna időtök nekiülni egy-egy hosszabb novellának, már sorakoznának a várólistánkon a jelentkezők, hogy kikerüljenek, de láthatjátok, hogy április van, és még csak egyetlen írás került ki. (A postaládánkban sem pihen több.) Értjük, ha kevés az időtök, és szeretnénk ehhez szabni a játékot, hogy részt vehessen rajta az is, akinek tényleg csak pár órája, vagy egy fél délutánja van éppen.
 • Nem tudunk nagy nyereményt kívánni, ami megilletne egy ügyes novellát. Így mivel a jutalom kicsi, az sem lesz nagy, amit tenni kell, hogy elnyerhessétek. Részben a kis jutalom és a rendszeresség miatt olyan játéknak szánjuk, amiben ha épp valakinek van ideje és ötlete, részt vesz, ha nincs, nyugodtan legyinthessen, hogy “majd a következőn”, hiszen nincs tétje. 
 • Ha hosszabb novellákat várnánk, vagy olyan is küldhető lenne, az már nem játék volna, hanem pályázat. Az is egy remek dolog, de nekünk most nem az a célunk. 
 • Valóban kevés az a 150, illetve mostantól 200 szó, de bizony még így sem mi voltunk a “legszigorúbbak”. Hasonlóan működik, csak pontos szószámot kérve Jolt 300 szavas játéka előre megadott címmel és az Aranymosás oldal 100 szavas játéka, ahol még külön szempontokat is megadnak, hogy abban a 100 szóban mire kell ügyelnie az írónak, igen rövid határidővel - márpedig ők tényleg értenek az íráshoz. 
 • Nehéz, ezt nem tagadjuk, de a fentiekből látható, hogy kivitelezhető. Lényegre törően fogalmazni ügyességet igényel, az efféle játékok pedig pont jók, hogy a túlíró írókat - én is közéjük tartozom ám! :D (Lia vagyok) -, rászorítja a tömörségre. Ezek a feladatok bizony írói kihívások és sokat lehet tanulni belőlük. És azt talán tudjátok, vagy ha nem, most megtudjátok, hogy mindketten annak a pártján állunk, hogy az írásban igenis lehet és érdemes tanulni és fejlődni! :) 

Franciska, köszönjük az észrevételedet, remélem, sikerült megmutatni, mi is a célunk a játékkal és annak miért a rövid terjedelem felel meg a legjobban. Látok rá esélyt, hogy másban is felmerültek ugyanilyen gondolatok a játékkal kapcsolatban, azért is fejtettem ki ilyen részletesen. 


Örülünk, hogy zajlik az oda-vissza kommunikáció és vannak felénk visszajelzések. Tartsátok meg ezt a jó szokásotokat! Igyekszünk mindenre reagálni, ha tudunk, segíteni a dolgon, vagy kérdezni, hogy nektek hogy volna jobb, vagy ha más nincs, akkor elmondani, miért úgy csináljuk, ahogy. 

Hamarosan újra lesz villámjáték, ezúttal kicsit más formában. ;) 

Továbbra is várjuk az írásaitokat, a véleményeket, és bármiféle észrevételeteket! 

Szép napot! :)

Lia és Daremo 

Share:

2 megjegyzés:

 1. Oh, én is lecsúsztam a versenyről, bár mostanság eléggé eltűnögettem.
  A versenyt viszont mindenképp támogatom, és engem abszolút nem zavarna a terjedelembeli megkötés. (A témabeli sem, hiszen ezáltal sokkal egyszerűbb nyertest hirdetni.) Egyrészt nagyszerű gyakorlás lehet a sűrítésre, arra, hogy minél kevesebb szóval mondjunk minél többet (elvégre több lektor is azzal bajlódik, hogy sorokat húz ki egy kéziratból, mert vagy ismétlődik a gondolatmenet, vagy egyszerűen nincs semmi jelentősége), másrészt néhányszáz szó tényleg beleférhet bárki idejébe.

  Engem érdekelne projekt, remélem, sikerül beindítani. :)

  xx Jolt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Örülök, hogy tetszik neked az ötlet. ^^
   Ne bánd, hogy lecsúsztál, tényleg lesz még ilyen. (Már megvan az ötlet az újhoz, csak össze kell rakni.)

   Várunk majd, és köszi, én is remélem, hogy sikerül kicsit felrázni az oldalt. :)

   Lia

   Törlés