SzabályzatHa szeretnéd szerzőink táborát erősíteni és minél több véleményt kapni az írásodra, akkor mindenképp jó helyen jársz. Az alábbiakban ismertetünk minden szabályt és tudnivalót, amit tudnod kell, mielőtt használni kezded az oldalt. 

Munkáitokat erre az e-mail címre várjuk: ceruzanyomok@gmail.com

Hogy novellát küldhess be:

 1. Olvass el kettő, már az oldalon szereplő, általad szabadon választott írást!
 2. Írj hozzájuk véleményt! 
 3. Ezt mindenképp itt az oldalon tedd meg, hiszen csak ezeket tudjuk számon tartani. (De ha a választott személy írása a saját oldalán is fent van, biztosan örülni fog, ha oda is bemásolod.)
 4. Véleményed igényes, tartalmas legyen. Egyelőre nem szabunk minimum karakterszámot, mert bízunk benne, hogy aki történeteket ír, annak a vélemények sem fognak gondot okozni. 
 5. A cél egymás segítése, visszajelzés küldése, ezért törekedj az udvarias hangnemre, még ha negatív kritikát írsz is épp. (Ellenkező esetben véleményedet nem fogadjuk el, következő ilyen alkalom után kizárunk az oldalról.) 
 6. Amikor elküldöd a novelládat nekünk, a levélbe írd bele, melyik két itteni műhöz írtál véleményt.
 7. A novellád vagy a regényed első fejezete teljes terjedelmében fog felkerülni a Ceruzanyomok oldalra. Ha van saját blogod, ahol ez az írás szintén olvasható, akkor annak a linkjét szívesen közzétesszük. Amennyiben később változtatni szeretnél az írásodon, szólj nekünk, és mi is feltesszük a javított verziót. Ugyanígy, ha valamiért azt szeretnéd, hogy lekerüljön a blogról az alkotásod, csak jelezd felénk. 
 8. Ha van saját blogod, honlapod, tedd ki a főoldalra a bannerünket egy ránk mutató linkkel. (A szabályzat alján megtalálod.)
 9. Első beküldött novelláddal egyben jelentkezel is az oldal Szerzői közé. Ami mindenképp szerepeljen a jelentkező e-mailben:
  1. A név, amin az oldalon szerepelni szeretnél
  2. Beküldött munkád címe, műfaja (novella vagy regény első fejezete), zsánere (sci-fi, romantikus, fantasy, krimi…)
  3. Van-e saját oldalad, és szeretnéd-e, hogy feltüntessük a neved mellett?
  4. Melyik két műhöz írtál véleményt?
 10. További fontos tudnivaló: 
  1. Nincs határidő, nincs rendszeres publikálási kötelezettség.
  2. Két véleményért egy novellát küldhetsz be.
  3. Nem muszáj minden két vélemény után írást is beküldened, azok nem fognak elveszni. Ha valamikor épp olvasni van kedved, és egyszerre elolvasol és véleményezel nyolc írást, azért később, amikor kedved és időd lesz írni, négy munkát küldhetsz be.
  4. Szóval olvass és kommentálj bátran akkor is, amikor épp nem tudsz írást küldeni! :)

A kikerülés menete:

 1. Egyszerre három szabad hely van, ahova írásokat küldhettek, ezeket az oldalon meg is találhatjátok. Ha kapunk egy írást, azzal elkezdünk foglalkozni, s az illető neve betölt egy szabad helyet. Ha mindhárom hely megtelt, újabb írást csak akkor fogadunk, ha egy felszabadul. Addig azzal a hárommal foglalkozunk.
 2. Ha egy helyre több novellát is kapunk, azokkal fogunk foglalkozni, sorra váltják kint egymást a címek, ahogy kerülnek ki a munkák, s új írást csak akkortól fogadunk el, ha ismét “üres”-re vált egy hely. 
 3. Egyszerre csak egy írást küldj be! Következőt csak akkor, ha ismét üres helyet látsz. 
 4. Amikor megkapjuk a munkádat, ellenőrizzük, hogy megírtad-e a két véleményt, és átírjuk az oldalon vezetett számlálót.
 5. A novellát elolvasva megnézzük, megfelel-e a kritériumoknak.
 6. Ha minden rendben, megosztjuk a munkádat.
 7. Amennyiben saját honlapodon, blogodon is fenn van az írás, kérésedre a novella alján megjelenítjük az oda vezető linket is. 
 8. Az írásokat mi nem javítjuk, de bizonyos tartalmi, formai és helyesírásbeli követelményeknek kell megfelelniük. Amennyiben elfogadtuk, úgy változtatás nélkül kerülnek ki. 
 9. Érdemes figyelned oldalt a legutóbbi hozzászólásokat, ott láthatod majd, ha valaki véleményt írt neked.
 10. Heti egy mű kikerülését vállaljuk, de ha időnk engedi, több is felkerül majd.

A beküldhető írásokra vonatkozó szabályok:

 1. Csak prózai műveket fogadunk el. (Novellát, drámát, mesét, emlékiratot, esszét…)
 2. Műved legyen kerek, önálló írás, a többi beküldött munkádtól függetlenül is érthető, élvezhető. (Szerepelhetnek benne ugyanazok a személyek, de ne legyen összefüggő.)
 3. Folytatásos történeteknek legfeljebb az első fejezetét fogadjuk el.
 4. Írhatsz direkt erre az oldalra is, de már meglévő munkádat is elküldheted, ha megfelel a kikötéseknek.
 5. Fanficek beküldésére nincs lehetőség.
 6. Más játékra, kihívásra készített műveddel is jelentkezhetsz, hacsak az adott játék szabályaiban nem fogadtad el kitételként, hogy máshol nem jelenik meg a munkád. 
 7. A kritikus tartalommal rendelkező írások (vallás, politika, kisebbségek….) minden esetben egyéni elbírálás alá esnek. Nem tiltottak, de körültekintéssel kezelendők, nem lehetnek uszító jellegűek.
 8. Ugyanez az egyéni elbírálás vonatkozik a kérdéseket felvető zsánerekre is, úgy mint a horrorok, csúnya szavakat vagy erotikus jeleneteket is tartalmazó történetek. Nem tilosak, de ne legyenek öncélúak, devianciát pártolók.
 9. Munkád ne tartalmazzon képeket. 
 10. Nem fogadunk el olyan írást, amiben 5-nél több egyértelműen értelmetlen szó, elgépelés van, melyet a Word is aláhúz. (Értsd: a Word gyakran aláhúzza a jól írt szót is, vagy a vesszőket akarja javítani, amivel nem mindenki boldogul könnyen. Ezek nem számítanak. De ha kiskutya helyett ksutya szerepel a szövegben, és mégis benne hagyod, az azt jelzi, hogy át sem nézted, mit és miért javított neked a szövegszerkesztő.)
 11. Szövegedet legfeljebb dőlt és félkövér betűkkel árnyald, ha szükséges. Díszes betűtípusokat nem áll módunkban megjeleníteni, az írások egységesre formázva kerülnek fel.
 12. Ne haladja meg a 15 ezer karaktert (szóközökkel együtt). (Ez a kikötés az első fejezetekre nem áll, azok bármilyen hosszúságúak lehetnek!) 
A szerzők az írásuk beküldésével vállalják, hogy az adott irodalmi alkotás a saját szellemi termékük, nem fanfiction, és hogy az írás tekintetében nem állnak szerződésben harmadik féllel. Az esetlegesen felmerülő jogi kérdésekért és a tartalmat illető problémákért a Ceruzanyomok oldal szerkesztői nem vállalnak felelősséget, ezek teljes egészében az adott íróra hárulnak. A kikerült írásokat illető szerzői jog továbbra is a szerzőké marad, kérésükre a művet kicseréljük az általuk javítottra vagy eltávolítjuk az oldalról. Az ide beküldött munkájukat szabadon feltehetik, beküldhetik más oldalakra is.

Logó - (ha gond lenne a felbontással, vagy fehér keretet hagyna a kör körül, írjatok, átküldjük e-mailben a megfelelő formátumot):