2018. április 13., péntek

Aktuális hírek - FülszövegrőlSziasztok!

A közelmúltban többször, több helyen is felmerült, hogy kerüljön-e legalább a regények első fejezeteihez egyfajta rövid tartalomleírás (fülszöveg vagy hátlapszöveg, ha úgy tetszik), emiatt úgy döntöttem, hogy ideje nem csak e-mailben kifejtenem az ezzel kapcsolatos álláspontunkat.

Előre szeretném leszögezni, hogy mint minden a Ceruzanyomokon, ez sem véglegesen eldöntött, kőbe vésett. Emília és én sokat ötleteltünk minden egyes elemén az oldalnak, gyűjtöttünk pro- és kontra érveket, és mindent úgy határoztunk, ahogyan nekünk akkor logikusnak tűnt. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy minden örökké ugyanúgy fog folyni az oldalon, és nem vagyunk nyitottak a változásra, ha úgy látjuk, hogy szükséges. Éppen ezért szeretném kifejteni, milyen érvek miatt döntöttünk úgy, hogy ne kerüljenek fel az oldalra tartalomleírások az első fejezetekhez.

A legfőbb ok kapcsolódik ahhoz, hogy az írások figyelmeztetéseit is csak a szövegek alján, és ott is csak kijelöléssel tesszük olvashatóvá. Én a saját blogomon még mindig követem azt a módszert, hogy nemes egyszerűséggel leírok egy rövid (spoilermentes) tartalmat a novelláim elé, utána a figyelmeztetéseket, és sajnos mostanában egyre gyakrabban kapom azt a visszajelzést, hogy sokat veszít a novella értékéből, ha pl. a figyelmeztetés rögtön lelövi, hogy lesz egy haláleset; illetve többen mondták már, hogy a rövid tartalmat olvasva bizonyos információkat már előre tényként kezelnek.

Úgy gondoltuk, hogy nem szeretnénk, ha a mi véleményezőink itt is ebbe a problémába ütköznének. Szeretnénk, ha egy külön szempontként megjelenhetne a kritikában az információadagolás kérdése is (bétázásaim alkalmával is tapasztaltam, és tapasztaltabb íróktól is rendre azt hallom, hogy ez egy különösen nehéz része az írásnak, épp ezért szerintem megérdemli a figyelmet), és nem akarjuk, hogy egy előzetes, rövid tartalomleírás elvonja erről a figyelmet - nem mintha úgy gondolnánk, hogy a véleményezőinket be lehet csapni, de szeretnénk minden zavaró tényezőt kiküszöbölni.

Fontos lehet továbbá egy első fejezet során felmerülő írói ígéret: azaz hogy a kezdés alapján mire számít az olvasó, miről fog szólni a teljes regény. Amennyiben elolvasunk egy tartalmat, már ezt is készpénznek vesszük, pedig szerintem hasznos lehet a kritikánkba azt is belefoglalni, hogy az első fejezet elolvasása után mit tippelünk meg a regény fő konfliktusának. Ez alapján akár az író is belőheti saját magának, hogy nem vitte-e a bevezetéssel tévútra az olvasóit.

Végül pedig szeretnénk, ha mindenki egyenlő eséllyel indulna, és senkinek az írását sem olvasnák kevesebben, mert esetleg nem tud olyan megkapó fülszöveget írni, mint a többiek. Van erről egy nagyon jó cikk az Így neveld a regényedet blogon, illetve elegendő gyakorlással természetesen ez is fejleszthető, de nem szeretnénk, ha bárki emiatt csalódna az oldalban. Sajnos az sem megoldható, hogy mi, a szerkesztők egyesével végigolvassuk a beküldött első fejezetekhez tartozó teljes regényeket, és mindegyikhez fülszöveget írjunk (az egyenlőség nevében), viszont ha meg csak első fejezet alapján írnánk tartalmat (aminek véleményem szerint sok értelme nem is lenne), akkor már azt is meg lehetne kérdezni, hogy márpedig akkor a novellákhoz miért nincs fülszöveg.

A felkerült írások címkézésével szerettük volna egy kicsit mégis becélozni a művek tartalmát, így legalább annyit láthattok, hogy az adott írás milyen zsánerbe tartozik. Eldönthetitek, hogy az adott téma érdekel-e titeket.

Egyelőre úgy éreztük, hogy ez a megoldás nagyjából megfelelő lehet. Néha tényleg érdekes lehet a történethez tartozó fülszöveg, és gondolkodtam is, hogy esetleg a figyelmeztetésekkel együtt tegyük-e be a szöveg aljára, de végül inkább elvetettem az ötletet magamban, mert abból szerintem az születne, hogy (szinte) mindenki odateker először. :)

Ezek tehát azok az indokok, amik miatt így alakítottuk ki a rendszert. A véleményeiteket olvasva úgy gondoljuk, hogy egyelőre megpróbáljuk ezt továbbvinni így, és természetesen lehet változtatni, ha úgy érezzük, hogy nem válik be. Továbbá ezt a bejegyzést is azért írtam meg, hogy bátorítsalak titeket több dologra: egyrészt arra, hogy az információadagolásra és az írói ígéretre is nyugodtan térjetek ki a véleményezéseitek során, valamint arra, hogy ezzel a témával kapcsolatban osszátok meg velünk a meglátásaitokat! Szeretnénk olyan oldalt létrehozni, ami nemcsak logikusan felépített, de természetesen a felhasználóinak is a legmegfelelőbb. :)

Várjuk a véleményeiteket!

Daremo és Lia
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése